Bhagavad Gita – tumačenje

Uzeti sebi za zadatak tumačenje Ezoteričnog djela kao što je Bhagavad Gita, na način koji bi mogao da se koristi u punom značenju riječi “ezoterično” (unutrašnje), težak je zadatak koji neko može ispred sebe da postavi. Nakon Aštavakra Gite sebi sam dao zadatak da je sljedeći poduhvat upravo tumačenje Bhagavad Gite, i iako sam znao koliko je težak taj korak i koliko je potrebno znanja da bi se ovo djelo protumačilo ili barem približno protumačilo, pored svih tumačenja koja sam imao prilike vidjeti, a bilo ih je na desetine, odlučih da se prepustim tom unutrašnjem vođstvu i pokušam dati određeno tumačenje koje bi moglo da se upotrebi u Unutrašnjem Radu na Sebi, daleko izvan ritualno-tehničkog načina ili, drugim riječima, Religiozno-Spiritualnog tumačenja na kakvo inače nailazimo kada čitamo Bhagavad Gitu (u daljnjem tekstu upotrebljavaću riječ Gita).

                U pokušaju da nađem dobar prevod Gite naišao sam na desetinu prevoda koji, ne samo da se razlikuju jedno od drugog, već su im i forma i tumačenje uveliko različiti. Ono što se može primjetiti u tim prevodima, bilo na engleski ili na neki od naših jezika (koji pripadaju različitim učenjima, školama, duhovnim političkim strankama) jeste da svako “navodi vodu na svoj mlin” i da umnogome odstupaju od Ezoteričnog značenja ovog djela. Ipak, mora se primjetiti da niko i ne može napraviti tumačenje ili prevod ovog djela ukoliko sam ne pripada ili je pripadao nekom od Ezoteričnih Učenja ili drugim riječima, ukoliko sam ne razumije Ezoteričnu nit koja se provlači kroz ovo djelo.
Ne smijem za sebe tvrditi da poznajem Ezoterično, niti smijem reći da sam sposoban da Gitu protumačim u potpunosti na Ezoterični jezik, ali bez lažne skromnosti i fantičnog pretjerivanja mogu reći da sam se upustio u ovaj zadatak s jasnim ciljem, ali i motivom, da upotrebim znanje koje sam do sada stekao kroz Unutrašnju Praksu i da Gitu protumačim na jezik koji je moguće upotrebiti u Unutrašnjem Radu na Sebi, kako bi svako, a i ja sam, mogao da upozna ovo djelo i ovaj izvor Ezoteričnog Učenja te ga upotrebi za svoj lični Rast i Razvoj, ali i da ga prostudira sa nivoa ili stepena Zrelosti na kojem se nalazi, izvan utabanih staza različitih Religiozno-Spiritualnih Učenja čije tumačenje često puta zaglavi u maglovitosti tehničko-ritualnog značenja i u ustajaloj vodi spiritualnosti kakvu danas imamo prilike vidjeti oko nas.
Bhagavad Gita nije knjiga koja se pročita i zatvori te se ubrzo zaboravi na nju. Ona je kao i sve svete knjige koje postoje oko nas i traže duboko proučavanje koje uvijek odražava naše Unutrašnje Stanje, našu Zrelost Bića i stepen do kojeg smo svojim Radom došli, ogledavajući naše Razumijevanje svakim novim čitanjem ili svakom riječju kada je iznova pogledamo i pokušamo da je Razumijemo na nekoj etapi Unutrašnjeg Rasta i Razvoja. Iako je pisana pitkim jezikom koji svako može da razumije, ona nije tako jednostavna kako se na prvi pogled čini. Kada čitamo Bibliju ili Kuran uskoro bivamo obuzeti nerazumijevanjem riječi koje tamo pronalazimo i shvatamo da moramo imati “ključ” za razumijevanje ovakvih knjiga i da bez njega naše razumijevanje je više nerazumijevanje i nemoć da nešto shvatimo izvan tumačenja koja oko nas postoje. Bez nekoga ko ima određeno Znanje nismo u mogućnosti da razumijemo šta sve simboli i prenesene priče ili parabole znače i svako od nas uči i učio je od nekog ko ima određeno Znanje. No, dubina Znanja kod svakog od nas ovisi o dubini Svijesti koju ima, ili dubini Zrelosti koju je svojim Radom postigao.
Ta dubina uveliko ovisi i o stepenu Razvoja i Rasta, ali i načinu putovanja Stazom Samorazvoja, koja nam daje ili uskraćuje daljnji napredak, davajući nam utisak da smo završeni kao “proizvod” nečega iznad nas, ili da smo sve prosvijetljeni jer smo imali bljesak više Svijesnosti. Učenik nikada nije završen, čak i onda kada je dostigao sam kraj mogućnosti na ovoj planeti ili razini na kojoj se nalazi, ali ni onda kada je Majstor drugima ili kada je Majstor za Majstore. Majstor je uvijek Učenik. Na isti način onaj koji ima za cilj Unutrašnju Evoluciju, što podrazumijeva ne samo Osloboditi se nekog ograničenja ili pobjeći iz zatvora Uma, već i daljnji napredak na Stazi koja tada postaje mnogo šira i veća od ove na ovoj ravni i ovom vreme-prostor nivou, on mora da uvijek zadržava Stav Učenika koji želi da se dalje razvija i raste bez obzira na kojem nivou, nakon smrti, završio. Upravo taj Stav omogućava Čovjeku da uvijek uči, da dobija nova znanja, nova tumačenja u skladu sa razinom koja je on sam, ali i da ono što je dobio i razumio prije promjeni svoju strukturu razotkrivajući mu nove dubine Učenja kroz koje ide ili je išao. Na isti način, i vi morate imati taj Stav ukoliko želite da razumijete Ezoterično Učenje koje nije samo Koncept ili Ideja, već i Unutrašnji samorazvoj.
Da budem malo i kontradiktoran. Učenje jeste samo Koncept i Ideja, sve do trenutka kada Učenik ne shvati sam za sebe zašto mu je bio potreban Koncept i Ideja koje se morao držati kako bi došao do samorazumijevanja. A onda, kada je postigao Unutrašnji Cilj, Cilj svih Učenja, on koristi Koncepte i Ideje ali na drugačiji način od načina koji je koristio kao Uslovljeni Čovjek. On više nije ograničen Konceptom i Idejom, već je neko ko je dostigao razinu o kojima Ideje i Koncepti Učenja govore i sada ima mogućnost da Razumije Učenje sa te razine i vidi sve njegove greške, mane ali i korisne i ispravne dijelove, te da ih shodno sebi presloži ili prosto nastavi koristiti kao način ispoljavanja u datim okolnostima u kojima se nađe. No, ono što on ima, za razliku od putnika na Stazi Učeništva, jeste Sloboda. Sloboda i od Učenja i od Koncepta i od Ideje. Ali i Sloboda da ih koristi onako kako smatra shodnim ili potrebnim u različitim okolnostima.
Upravo i Bhagavad Gita je samo Koncept, Ideja koja se koristi kako bi čovjeku omogućila određeno kretanje sa statične staze na stazu Ravnoteže, ali Koncept koji traži dobro poznavanje sebe i materijala, tj. jezika koji ona koristi. Bez toga, opterećeni putem kojim idete ili ste išli, dobićete znanje samo u mjeri koju vam vaša dobrovoljna ograničenost dopušta. To imate prilike vidjeti u svim Učenjima oko vas. Nijedna sveta knjiga nije napisana za one koji se predstavljaju njenim vlasnicima. Tako Biblija nije napisana za tzv. hrišćane, niti Kuran za takozvane muslimane, kao što ni Bhagavad Gita nije napisana za takozvane hinduse. To su knjige koje su napisana za ljude na Unutrašnjoj Stazi, ljude koji su krenuli ka svom ličnom Razbuđivanju i Unutrašnjem Rastu bez obzira kojoj naciji pripadali ili koju vjeru ispovjedali. Vjere, kao i Religije i Spiritualnosti napravili su ljudi, kroz različite Motive i različite Ciljeve koje su htjeli da postignu. Na isti način napravljene su i Staze, tj. Putevi ličnog Razvoja. Sve to su Koncepti i Ideje koje se oslanjaju na tradicije, učenja, ideje i koncepte koji su odavno nestali. Ponavljanjem i fanatičkim držanjem za te Ideje današnje Religije i Spiritualnosti postale su močvare u kojima cijelo vrijeme traje borba za ubuđalu vodu pored izvora koji kraj sviju nesmetano teče.
Nije mi namjera kritikovati nijedno Učenje. Namjera mi je ponuditi jedno od mogućih tumačenja Gite koje će pomoći onima koji su na sličnoj Stazi kao i ja sam, daleko izvan bojišta svakodnevne Duhovnosti koje oko nas nesmetano i neprimjećeno postoji od samog nastanka čovječanstva. Bojište koje prijeti da svakog Čovjeka koji je krenu Stazom Samousavršavanja uvuče u fanatičke stavove koji prete da zaustave njegov lični napredak i dostizanje Ciljeva koje je ispred sebe postavio. Na tom Bojištu vladaju razčite Sile i Zakoni koji nisu od Svijeta kojem stremimo već pripadaju Svijetovima ili Razinama koje imaju sasvim različite Ciljeve od Ciljeva koje si je neki Tragaoc postavio. Većina ni ne zna za njihovo postojanje.

                Nalazimo se na sjecištu različitih Djelovanja Sila i Zakona koje nastaju pod određenim okolnostima i ovaj svijet u kojem živimo nije stvoren od tzv. boga. Sve jeste Njegovo, ali se Njegova volja ne ispoljava na svim razinama postojanja. To je možda i najteži dio za shvatiti koji kada se shvati omogućava Učeniku da počne razlikovati Puteve i puteljke koji postoje na ovoj razini na kojoj živimo. To je početak Sazrijevanja i Razumijevanja da iako je sve stvoreno od nečeg što nazivamo Apsolut, pa taj Apsolut imenovali kao Krišna ili Šiva ili ko zna kako, ne mora značiti da su Zakoni koji vladaju tim svekolikim Stvaranjem Njegovi Zakoni. Upravo, to je problematika i Religije i Spiritualnosti i onih malo inteligentnijih koji se pitaju kako Bog može da dopusti zlo, kako može da bude sljep za takvo što?
Niti ga dopušta niti je sljep za takvo što, već Bog i ne zna da postoje razine Univerzuma, kao što je recimo ova naša. Ovo što sam rekao kod mnogih će izazvati jak sukob, što i nije loše, jer ako taj sukob prihvate kao nešto što narušava ustajalost u kojoj se nalaze misleći da je svako tumačenje koje dolazi od nekog autoriteta ili gurua “koji sjedi” ispravno, onda ih on može dovesti do preispitivanja Unutrašnjih stavova i ideja koje imaju, ali i pogleda koji do sada nisu imali prema problematici Unutrašnjeg Razvoja.
U ovom kontekstu uvijek se sjetim jednog savjeta koji sam dobio na početku svojeg putešestvija ovim Stazama koje se provlače ispod poznatih Puteva razvoja koji oko nas postoje.
            “Spiritualnost nije dječija igra. Niti smije na taj način da bude shvaćena. To je ozbiljan poduhvat koji mora biti shvaćen na egzistencijalan način, i samo tada možemo očekivati da ćemo unutar nje nešto i postići ili dostići Cilj koji smo si zadali.”
Upravo na taj način shvatio sam Put. To nije ono što radite kada vam je dosadno, niti je to hobi kojim se bavite i koji preraste u Guru hobi jednog dana kada shvatite biznis koji cvate oko spiritualnosti i religije. To je nešto što ima dodira sa samom vašom egzistencijom, vašim Postojanjem. I ukoliko tako nije shvaćeno nećete ništa napraviti, niti ćete sigurno doći na Cilj svojih stremljenja.

                Bhagavad Gita, kao i sve ostale svete knjige, napisane su od ljudi koji se u Hrišćanstu nazivaju Carstvom Nebeskim, tj. Svjesnog kruga Čovječanstva. Ljudi koji su postigli razine kojima mi težimo. Napisane su kao putokazi na Stazi Prosvijećenja, putokazi na Stazi kretanja ka Najvišem. A Najviše, iako ga često puta poistovjećujemo sa Bogom, nije to što većina misli. Najviše ne može da sadrži dvoje. Ono je Jedno. I ukoliko razumijete to Jedno, jasno i sa preciznošću lasera, onda znate da u tom Jednom ne mogu biti uključeni i Bog i vi. Već samo Jedno. Bog ili Vi. Lično za mene nema razlike između Vaše Prirode i Prirode Apsoluta. Stoga, koje god od ovih bude shvaćeno i prepoznato kao Jedno, dostigli ste cilj svog traganja i vrijeme je da se vaša Evolucija nastavi na drugim planovima i drugim razinama postojanja, tj. da se nastavi vaša Unutrašnja Evolucija u smijeru koji više nema dodira sa Čovjekom i Čovječnošću.
Naše shvaćanje Boga je shvaćanje djeteta. Sa infantilnošću i emotivnom nezrelošću kakva nas krasi Bog dobija razne oblike i forme koji ponekad liče na zezanciju klovnova, a najmanje na Unutrašnji ili Ezoterični Rad. No, upravo to shvaćanje odgovara nivou zrelosti dvonožnih bića ove planete sa intelektualnim centrom ili intelektom.
Srećom, kako to jednom rekao moj Majstor, “Božiji planovi ne znaju za planove usnulih robova okolnosti”. Upravo to pojašnjava zašto imamo takve infantilne ideje vezane za “čiku iznad oblaka” i zašto mislimo da se Njegova Volja ispoljava na ovoj razini. I kao u Molitivi koja govori tome da “Njegova Volja bude kako na Nebu tako na Zemlji” ne shvatajući šta to zapravo znači, mi se molimo izmišljenim likovima kojima smo dali osobine božanstava sakrivajući naše strahove i projektujući naša nadanja. Na sličan način i BhG shvaćena je na sličan način. To što jedna pripada tzv. Hrišćanima a druga tzv. Hindusima ne znači ništa, sem različite vremensko prostorne ravni. Sva Učenja koja su iznjedrila ovakve knjige i putokaze, odavno su nestala ostavljajući u amanet budućim pokoljenjima razumijevanje ili nerazumijevanje ovih savjeta. No, nekolicina koja u sebi sadrže odjeke Ezoteričnog počinju polako da razumiju šta sve ove knjige i Učenja u sebi sadrže, ali uvijek daleko i skriveno od pogleda javnosti i onog što se koristi kao tumačenje za široke javne mase. Vjerujem da ćete to vidjeti u nastavku ove knjige i tumačenjima koja ću davati. I kao što je meni savjetovano na početku Staze kojom sam nenadano, nenamjerno, i sasvim “slučajno” krenuo i ja mogu vama savjetovati: Ne vjerujte nikome i ničemu. Sve provjerite. Da sam Buda, Isus, Muhamed, Krišna, Šiva ili sam Bog dođe i nešto vam kaže, provjerite to u praksi. Ona će vam pokazati da li je to vrijedno za vas ili nije. Tek tada će Znanje biti vaše Znanje.
Kao što Vjera ne znači sljepo vjerovanje u riječi koje ne razumijete, tako ni Put nije vjerovanje i nadanje već precizno i matematičko Putovanje ka svom Cilju. Puno je onih koji svoje neznanje maskiraju mističnim izrazima i mističnim frazama govoreći o visinama duhovnosti ili tradicije kojoj pripadaju, a da pri tome niti su omirisali tu tradiciju niti su nešto bitno u sebi postigli. A upravo to su oni koji najviše privlače ljudsko stado. Ako ste krenuli Stazom, prije svega, znajte da ste vi krenuli Stazom. Ne bog, ne učitelj, ne učenje. Putnik je sam sebi Cilj. I kada Putnik shvati da je on sam sebi Cilj Staza se pretvara u Igru na Sebi. On tada već zna šta on jeste, i da nije ono što mu svebrižni “majstori” i “autoriteti” govore da jeste s ciljem samozavaravanja i skretanja sa staze.

                S Ciljem pisanja komentara ili tumačenja BhG oslanjao sam se na nekoliko različitih prevoda koristeći ih u svojim tumačenjima i pokušaju da vam stihove što bolje približim. Na kraju knjige nabrojaću koje sam knjige i autore koristio kao pomoć pri ovom tumačenju koje je ispred vas. Koristio sam ih, ali nisam od njih prepisivao, niti sam se na njih do kraja oslanjao. Svako od njih dao je doprinos ovom tumačenju, nekim svojim viđenjem i tumačenjem, ali na kraju kada zatvorite korice ove knjige ne smijete biti ograničeni nijednim od njih, čak ni autorom koji je napisao ovo tumačenje. Svi oni, kao i ja, samo su pomoć i putokaz na vašem Putu, ali ne i sam vaš Put. I uvijek to imajte na umu.

__________________________________

Ovo je dio Uvoda u knjigu Tumačenje Bhagavad Gite, koju trenutno pišem i koju, barem se nadam da ću uspjeti, planiram prevesti ili protumačiti sa Ezoterične strane Učenja, a ne kako smo do sada imali prilike vidjeti u svim tim tumačenjima i prevodima koji navode “vodu na svoj mlin” počev od tzv. bhakta pa preko nekih drugih škola i učenja.
Povremeno ću postavljati neke dijelove na ovaj Blog tako da možete da čitate i tumačite, ili jednostavnije da pratite tok ovog tumačenja i da vidite može li nešto iz njega da bude upotrebljeno za vaš lični Rad na Sebi.

Ovaj Uvod koji sam postavio je samo radna verzija kao što će i ostali dijelovi biti radna verzija, koja može biti podložna daljnjem prepravljanju ili izmjeni. O završetku tumačenja i konačnoj verziji bićete na vrijeme obavješteni. Kao i sa Ashtavakra Gitom ni ovo ne planiram javno da objavim, već je više namjenjena za zatvorene krugove ljudi i one koji su zainteresovani za ovakav način tumačenja.

Sve ostalo vezano za pisanje ove knjige naći ćete na ovom Blogu.

Namaskar

Oglasi

1 thought on “Bhagavad Gita – tumačenje”

  1. Pingback: Samaya Tantra

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s