Mnogi od onih koji su završili u nekom obliku Duhovnosti u stvari traže samo određena iskustva za koja misle da bi trebali imati, koja će im dati određeno mišljenje, tj. poboljšati sliku koju imaju o sebi, omogućiti im da budu u trendu sa ostalima oko sebe, dati im određenu nadmoć ili superiornost u odnosu na druge ili im dati na sopstvenoj važnosti te sami sebe podići u sopstvenim očima.
Mnogo je onih koji u stvari ne traže ništa od onog što Tantra daje, već traže samo unutrašnju satisfakciju i spoljašnje dokazivanje kako sebi tako i drugima. Tako da je čest slučaj na koji sam nailazio, ali svojevremeno i sam radio, upravo tražnja i žudnja za tzv. metafizičkim moćima, iskustvima, želji da se na taj način dokažemo pred drugima i pokažemo svoju vrijednost. Iza toga stoji mnoštvo unutrašnjih mehanizama koje čovjek upoznavanjem sa sobom mora uvidjeti i raditi na njihovoj Transformaciji koja nastaje Razumijevanjem.

Ništa od toga što doživljavamo u “dubokim meditacijama”, ili radu sa energijama nema vrijednost. Vrijednost nije u bljeskovima ispred očiju, ili paljenju unutrašnjeg svijetla u glavi koje se dešava radom sa nekim pranayamama ili čak i doživljavanju tzv. “unutrašnjeg mira” i uživanja u tzv. “blaženstvu” ili ko zna kojeg još iskustva s kojim se neminovno susrećemo hodajući Stazom. Ta iskustva nemaju nikakvu vrijednost onom koji se jasno kreće Putem ka Sebi. Uostalom, ona nisu ni cilj.
Jasno je da će se dešavati mnoštvo raznih iskustava, da će se pojavljivati razne umne iluzije i fantazije koje ćete nazivati “iskustvom”, no da li je to vrijedno, da li to ima neku vrijednost u odnosu na Cilj koji ste sebi postavili ili u odnosu na ono što Tantra kao Učenje nudi čovjeku?
Tantra ima jasan stav prema tome. Taj Stav kaže da sve ono što vidiš i sve ono što ti se dešava proizvod je samo vezanog i Uslovljenog Uma. Kada uđeš duboko u Sebe, nemaš nikakvo iskustvo, sem da si Sjedinjen sa Sobom a i to nije neko iskustvo. To je prosto Stanje tvoje Prirode.

Najveće Iskustvo koje možete imati i koje je neprocjenjivo jeste BITI u skladu sa Sobom.
To je jedino Iskustvo koje priznajemo i kojem težimo bilo kojim Autentičnim Učenjem. Biti Priroda koja jesmo i Objektivno doživljavati Svijet i Univerzum. Po meni nema većeg iskustva od tog. Sve ostalo su igračke za djecu koja nisu spremna da završe svoje djetinjstvo.
Bilo šta da se pojavi ispred nas u toku Meditacije moramo sagledati prosto kao ometajući faktor. Sve što ometa Meditaciju pa bila to i pojava samog Gospoda Shive samo je ometanje i ništa više. Kretanja Energija koje osjećate, pojavljivanje unutrašnjih zvukova koji se dešavaju, ili pojava svijetla unutar vas, sve to je ometanje od Istinske Namjene Meditacije.
Čak i to kada vidite da ste Jedno sa svim i nije neko iskustvo, sem ukoliko to iskustvo ne uzrokuje Unutrašnju Promjenu i Spoljašnju Primjenu. Tek tada možemo reći da je neko iskustvo dalo nešto i omogućilo nam da se promjenimo u skladu sa onim čemu težimo.
No, čak i promjena nije Cilj.

Sada ne ulazim u tumačenje ovog “da ni promjena nije Cilj” jer to još nije vrijeme da se protumači, ali pitanjem možemo da razjasnimo određene nedoumice. Pošto ste vi samo ispoljenje Najviše Stvarnosti, kakvu promjenu želite? Kome da se ona desi? Gdje da se ona desi?
Vi ste Najviša Stvarnost u svojoj Prirodi stoga kakvo iskustvo još trebate sem da budete Svijesna Najviša Stvarnost?

Iskustva su u većini slučajeva samo odvlačenje vaše Energije od Sila koje ne razumijete. To je djelovanje određenih Zakona koji se ispoljavaju u skladu sa određenim Putem kojim idete, ali ti Zakoni nemaju vrijednost sa stanovišta Unutrašnjeg Puta jer upravo vi se želite osloboditi tih Zakona koji vladaju vama, tj. s čim ste ograničeni i uslovljeni. U najdubljem Sjedinjenju sa sobom nema nikakvog iskustva – čak i ovo “sjedinjenju” govorim uslovljeno jer nemam drugi način da to kažem. I “sjedinjenje” je određeno iskustvo koje nema nikakvu vrijednost sem samog Razumijevanja šta to jeste Sjedinjenje.
Najdublje iskustvo koje ima Autentičnu vrijednost Iskustva jeste nepostojanje  nikakvog Iskustva, odsustvo bilo kakvog Iskustva – to je Autentično Iskustvo kojem težite.
Svijesnost Sebe to je Ultimativno Iskustvo!!!

Cilj kojem Tantra teži jeste BITI sama Svijest, ne imati iskustvo te svijesti. Sve teženje za iskustvom su produkt ljudskog ega, a pod egom mislim na samoopsjednutost, uslovljenost uma, ideje i slike koje imate o sebi. Biti Ja Jesam NIJE iskustvo TO JE STANJE. A i Ja Jesam i nije neko Stanje, da se razumijemo. Nema nikakvog Ja Jesam u Objektivnom Stanju, no Objektivno Stanje u svojoj hijerarhiji Manifestacije u ovoj realnosti, kao i svim drugim Realnostima JAVLJA se kroz osjećaj Ja Jesam.

Vrhunsko Iskustvo je BITI SVIJESTAN SEBE u svim okolnostima. Ali ukoliko ne znate što to znači imaćete predubjeđenje, očekivanje o tome. Biti 24 sata Svijestan Sebe znači da više nemate tijelo, da ste sam Apsolut. Stoga, čovjek NE MOŽE biti Svijestan, u punom smislu te riječi, 24 sata. No, postoji niz Stanja koja prolazite u Svijesnosti Sebe i najprofinjeniji osjećaj Sebe koji možete imati, tj. BITI, jeste Svijest o Sebi u pozadini svega što radite tako da se na njega možete “konektovati” u svakom trenutku.

Unutrašnji Mir je posljedica IMANJA SEBE, tj. BITISANJA. On sam po sebi nije Cilj. Sjedinjenost nije Cilj i to je Posljedica Bitisanja. Jasnoća, Običnost, Jednostavnost, Mir, Razumijevanje, Znanje, Ravnoteža, Protočnost, Otvorenost, Iskrenost – sve to su POSLJEDICE BITISANJA.

Nikakva “isksutva” to ne daju i ako se to pojavi kao iskustvo onda to nije Istinsko, Autentično.

Dobro pitanje koje sam možda trebao postaviti na početku ovog teksta, ali nikada nije kasno, jeste Šta je to iskustvo? Šta to znači IMATI iskustvo?
To znači da postoji NEKO ko doživljava određeno iskustvo, određeno stanje, određeno zbivanje koje nazivamo mistično, metafizičko iskustvo.
To znači da s druge strane doživljaja POSTOJI NEKO ko to doživljava, nekom se to nešto dešava. Ukoliko postoji neko kome se to dešava sve što se dešava je samo dešavanje ali ne i Istinsko Iskustvo.
Stoga čak i probuđenje Agje koje se doživljava kao Ja Sam Jedno sa Tim, samo je iskustvo koje nema vrijednost. To je još uvijek Dvojnost. Jer nema nikog ko treba da doživi Jedno sa Tim. Zato i kažemo da je to Savikalpa Samadhi.

Što god da se desi ispred Probuđene Svijesti samo je proizvod Uma, Zakona, Sila a ne i Autentično Iskustvo. Autentično Iskustvo – uslovno govoreći – Iskustvo je u kojem nestaju granice između onog koji to doživljava i Objekta koji se doživljava. Nema nikog ko to doživi niti ima šta da se doživi – to je Autentično Iskustvo.

Ukoliko ste krenuli ka Sebi, Stazom koja vodi Dikretno ka Sebi onda kakvo iskustvo još želite?
Sve to su igre Vasana, Karme i Samskare – što samim tim nema nikakvu vrijednost, sem da vas omete u Kretanju ka Sebi.

Ultimativno Iskustvo je Odsustvo svih Iskustava u Autentičnom Sjedinjenju sa Sobom. To je jedino što je vrijedno i Vrhunsko Tantričko Učenje upravo teži tome.

Namaskar

Oglasi